Žiakom na odborných školách začínajú záverečné skúšky

17.06.2012 Celý región

Bratislava 17. júna (TASR) – Asi 13.000 žiakov stredných odborných škôl a učilíšť od pondelka (18.6.) potrápia záverečné skúšky. Počas nich budú dokazovať svoje zručnosti a vedomosti, ktoré získali v rámci prípravy na povolanie.

Záverečná skúška v stredných odborných školách sa člení na písomnú časť, praktickú časť a ústnu časť. V odborných učilištiach ju tvorí ústna časť a praktická časť, ktorej súčasťou je aj písomná skúška.

Stredoškoláci začínajú záverečnú skúšku písomnou časťou, ktorá trvá od 45 do 120 minút. Na výber majú jednu z desiatich tém. „Praktická časť potrvá najviac 24 hodín, výnimočne však až štyri týždne. Z dôvodu sezónnych prác sa pritom môže uskutočniť aj v inom termíne,“ informoval hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Záverečnú skúšku ukončia žiaci ústnou odpoveďou, kde si budú vyberať aspoň z 25 tém.

Študenti odpovedajú pred skúšobnou komisiou, ktorú tvorí predseda, podpredseda, triedny učiteľ a zástupca stavovskej organizácie ako stáli členovia. Napríklad majster odbornej výchovy a učiteľ odborných predmetov, respektíve učiteľ odbornej praxe a učiteľ teoretických odborných predmetov. Záverečná skúška je okrem písomnej časti verejná.

V prípade, ak sa žiak nemôže z vážnych dôvodov zúčastniť na záverečnej skúške, po ospravedlnení riaditeľom školy môže do troch dní od riadneho termínu konania skúšky požiadať o jej vykonanie v náhradnom termíne.

TASR informácie poskytol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.
 

Vyberte región